Eroon selluliitista ‒ lue vinkit

Kärsitkö appelsiini-ihosta?  Selluliitti on yleistä, mutta ei ikuista. Indiedays haastatteli personal trainer Elina Tervoa ja kosmetologi Essi Syyrakkia ja keräsi vinkit, joiden avulla pääset eroon selluliitista.

Mitä on selluliitti?

Selluliitti on rasva-aineenvaihdunnallinen häiriö, jota kireät vaatteet, epäterveellinen ruokavalio, alkoholi ja tupakointi aiheuttavat. Selluliitti ei katso ikää tai painoa, se on myös monen nuoren ja laihan vaiva. Kosmetologi Essi Syyrakki kertoo, että muhkurainen iho ei itsessään ole vaarallista, mutta viestii häiriöistä neste- ja verenkierrossa.

Selluliittia löytyy kolmea kehitysastetta. Ensimmäinen taso näkyy puristeltaessa, toinen taso seistessä, mutta ei maatessa, ja kolmas, vaikein taso, jatkuvasti. Mitä aikaisemmin tartut ongelmaan, sen helpommin oireita on hoitaa. Terveellisellä ruokavaliolla, erilaisilla täsmähoidoilla ja liikunnalla voit ehkäistä, vähentää tai jopa poistaa selluliittia.

Ravinteikas ruokavalio

Personal trainer Elina Tervo kehottaa juomaan vettä vähintään kaksi litraa päivässä. Veden lisäksi Elina suosittelee vihreää irtoteetä, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa.

‒ Vältä eineksiä ja säilöntäaineita. Jos ruoka säilyy viikkoja kaupan hyllyllä, voit olla varma, että se säilyy pitkään myös elimistössäsi, Elina selventää.

Suosi vähärasvaisia lihatuotteita, pehmeitä rasvoja, vihreitä vihanneksia ja proteiinipitoisia ruokia. Rahka, raejuusto ja hedelmät ovat helppoja välipaloja, vinkkaa Essi. Tumma suklaa, marjat ja pähkinät sopivat herkutteluhetkiin ‒ kuitenkin kohtuudella.

‒ Erilaiset ihmedieetit, kuten salaattidieetit eivät poista selluliittia, päinvastoin. Elimistö tarvitsee proteiinia polttaakseen rasvaa, muistuttaa Essi.

Aamupala 30‒60 minuuttia heräämisestä käynnistää koneiston.  Ruokaile aina kolmen tunnin välein pieniä annoksia, jotta näläntunne ei pääse yllättämään.

Kätevät kotikonstit

Essi neuvoo selluliitista kärsiviä hoitamaan ihoaan huolellisesti.

‒ Kuori iho kerran tai kaksi viikossa ja muista päivittäinen kosteutus. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon, ja kimmoisassa ja kosteutetussa ihossa virheet näkyvät vähemmän.

Ihon kuivaharjaus on erittäin tehokasta. Hiero ongelma-alueita pyörivin liikkein alhaalta ylöspäin 5‒10 minuutin ajan karkealla harjalla tai käsineillä. Harjaus kannattaa tehdä aamulla, jolloin verenkiertoa aktivoimalla saat aikaan parhaimman lopputuloksen.

Essi varottaa odottamasta liikoja päivittäismarkettien selluliittituotteilta. Hänen mukaansa näiden voiteiden teho perustuu ihoa turvottamiseen. Kun lopetat tuotteiden käytön, myös vaikutus häviää. Essi suositteleekin kysymään apua rohkeasti kosmetiikkaliikkeiden ammattilaisilta.

Hyödylliset hoidot

Kosmetologien kattauksesta löytyy laaja tarjonta erilaisia hoitoja, jotka tehoavat parhaiten pidempinä kuureina. Indiedaysin toimitus kokeili High-Care Centerin Vaculysteria, jossa reidet siveltiin High-Care Cosmeticsin AE-stickillä, minkä jälkeen ihon pintaverenkiertoa vilkastutettiin Vacustyler-kapselissa. Käsittely viimeisteltiin alaraajoihin kohdistuvalla alipainehieronnalla, joka aktivoi kuonan poiston ja kiinteyttää. Iho tuntui jo yhden hoitokerran jälkeen kimmoisalta ja silkkisen pehmeältä. Lymfahoitoon erikoiskoulutettu Essi kertoo menetelmän tehoavan parhaiten kymmenen kerran sarjana, yhtenä tai kahtena kertakäyntinä viikoittain.

Tehokas liikunta

Aloita aamusi reippailulla, sillä nukkuessasi olet polttanut hiilihydraattivarastot tyhjiin.

‒ Reipas lenkki tyhjällä vatsalla polttaa rasvaa tehokkaimmin, Elina opastaa.

Ennen on luultu, että rasvaa palaa ympäri kehoa tasaisesti liikkuessa, mutta hiljattain on todistettu, että täsmäharjoittelu polttaa lihaksen ympäriltä rasvaa tehokkaimmin. Tärähtävät liikkeet auttava selluliitin irtoamisessa, joten juoksut ja erilaiset hypyt ovat erinomaisia teholiikkeitä. Tärkeää on myös pitää lihakset vetreinä, jotta aineenvaihdunta pysyisi vilkkaana. Venyttele siis huolellisesti.

Haluatko lisävinkkejä tehokkaisiin jumppaliikkeisiin? Lähde Indiedaysin ocJulian ja Elina Tervon matkaan salille, jossa näytämme selluliittialueille kohdistuvan täsmätreenin. Lue treenivinkit täältä!

 

Asiantuntijat: Personal trainer Elina Tervo ja kosmetologi Essi Syyrakki

Teksti: Mari Ojala

Kuvat: Nadi Hammouda