Näin suojaudut auringolta

Ihon suojaaminen UV-säteilyltä on parhaita palveluksia, mitä iholleen voi tehdä. Se on terveiden elämäntapojen ohella tehokkain keino ehkäistä ihon ennenaikaista vanhenemista. Vielä 80- ja 90-luvulla aurinkosuojan katsottiin kuuluvan asiaan lähinnä varsinaisissa auringonottopuuhissa, kuten rannalla tai voimakkaassa aurinkoaltistuksessa kuten laskettelurinteessä. 2000-luvulla UV-suojan merkitys on kasvanut ja se alkaa olla yhtä itsestään selvä osa ihonhoitoa kuin puhdistus ja kosteutus.

Aurinkoeditorial_IMG_1843
UV-suojan laajentuneeseen tarpeeseen on vaikuttanut muun muassa tiede ja ymmärrys siitä, että myös UVA-säteet vaurioittavat hipiää pysyvästi, vaikka niiden vaikutus ei ole välittömästi silmin havaittavissa. Ennen pidettiin tärkeänä suojautua lähinnä polttavilta UVB-säteiltä, koska ainoastaan palamisen uskottiin tuovan ihovaurioita. Nykytiedon valossa myös UVA-säteiltä on yhtä tärkeää suojautua. Ne vaikuttavat syvemmällä aiheuttaen ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen johtavia muutoksia, jotka näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä.

Kosmetiikkateollisuus on vastannut kasvaneeseen tietoisuuteen auringon vaikutuksista kehittämällä entistä monipuolisempia suojaavia tuotteita entistä miellyttävämmillä koostumuksilla. Mennyttä on aika, jolloin aurinkosuoja oli yhtä kuin se tuttu sininen Nivean purkki. Tänä päivänä aurinkosuoja sisältyy lähes kaikkiin meikkituotteisiin, ja saatavilla on laaja kirjo erityyppisiä suojakertoimellisia päivävoiteita, city-suojia ja primereita suojaamaan kasvot UV-säteilyltä arjessa. Kun suuntaat rannalle tai aurinkotuoliin, on hyvä edelleen valita varsinainen ”aurinkorasva”.

Mitä eroa kaikilla aurinkosuojatuotteilla on? Eikö suojakertoimellinen päivävoide ole sama asia kuin aurinkovoide kasvoille? Lue eteenpäin niin tiedät.

Suojakertoimelliset meikki- ja päivävoidetuotteet

Yksinkertaisimmillaan suojaat hipiäsi UV-säteiltä meikkivoiteella tai BB- ja CC-voiteilla. Lähes kaikki meikkivoiteet sisältävät suojakertoimen alkaen SK 15, osa jopa 25. BB- ja CC-voiteissa suojakerroin on useimmiten välillä 15 ja 30.

Päivävoiteissa suojakerroin oli pitkään ongelmallinen, sillä useat UV-filtterit tekevät kosteusvoiteen koostumuksesta paksumman ja nihkeämmin levittyvän. Kosmetiikan kemian innovaatioiden myötä ovat suojakertoimelliset kasvotuotteet nykyään paljon ohuempia ja miellyttävämmän tuntuisia, ja valittavana on oman tarpeen ja mieltymyksen mukaan erilaisia vaihtoehtoja perinteisistä päivävoiteista jopa täysin puuterimaisiin aurinkosuojiin. Oman ryhmänsä muodostavat suojakertoimelliset primerit, jotka ovat aurinkosuojavoiteista kaikkein ohuimpia. Levitä primer kasvoillesi päivävoiteen tai meikin alle. Valittavana on myös pelkästään fysikaalisen filtterin sisältäviä aurinkosuojia, jotka sopivat erityisesti herkkäihoisille.

Aurinkoeditorial_IMG_8156Toimituksen suosikit

Kokeile Estee Lauderin antioksidanttista SPF 25 DayWear -kasvovoidetta jota voi kapseloidun UV-filtteriteknologiansa ansiosta käyttää myös yöaikaan. Jane Iredalen puuterimainen Powder Me -aurinkosuoja levitetään kosteusvoiteen päälle ja se pitää kasvot mattapintaisina. Tuotetta voi lisätä helposti vaikka terassilla istuessa. Make Up For Everin UV Prime -voiteessa on huomaamattoman ohut koostumus ja suojakerroin 50, täydellinen meikin alle suojaamaan esimerkiksi hyperpigmentaatiosta kärsivää ihoa. Rasvoittuva- ja herkkäihoinen voi löytää ystävän Cliniquen SPF 25 CityBlock -voiteesta, jossa on 100-prosenttisesti mineraalipohjainen UV-filtteri. Voide toimii joko primerina tai yksinään ja hillitsee ihon kiiltelyä. Voiteesta on myös SPF 40 -versio.

BB- ja CC-voiteita, suojakertoimellisia päivävoiteita ja primereita voi kutsua myös city-suojatuotteiksi, erona rannalla tai urheillessa käytettäville aurinkosuojatuotteille. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?

Aurinkoeditorial_IMG_1840-(1)Aurinkovoiteet

Varsinaiset aurinkovoiteen nimellä myytävät tuotteet ovat koostumukseltaan erilaisia kuin city-tuotteet. Niissä on muun muassa enemmän kosteutta ja hikeä hylkiviä UV-filttereitä jotka tekevät niistä kestävämpiä olosuhteissa, joissa hikoillaan voimakkaammin tai vietetään aikaa vedessä. Ne ovat myös herkemmin ihoon takertuvia, kun tarkoituksena on kestää esimerkiksi kontaktia hiekan kanssa tai hankausta rantapyyhkeeseen. Koostumus on näiden ominaisuuksien takia paksumpi ja tahmeampi, mikä ei päivävoiteissa ja meikkituotteissa ole toivottava ominaisuus.

Suojakertoimella 15 varustettu päivävoide ja kasvoaurinkovoide suojaavat siis yhtä hyvin, jos kävelet kaupungilla tai istut terassilla töiden jälkeen. Rantaolosuhteissa päivävoide-versio ei pärjää yhtä hyvin, sillä se liukenee iholta herkemmin.

Aurinkoeditorial_IMG_1953-(1)Miten valita sopiva suojakerroin?

Suojakertoimen valintaan vaikuttaa oma aurinkoihotyyppi sekä UV-indeksi. Näin ollen myös alempien suojakerrointuotteiden valmistus on perusteltua. UV-suojan tarve vaihtelee ihon ruskettumiskyvyn ja maantieteellisen alueen mukaan, esimerkiksi korkean UV-indeksin maissa on viisasta suurentaa kertoimia.

Ihotyypit voidaan jakaa kuuteen luokkaan niiden perimän säätämän auringonsietokyvyn mukaan. Tyypin 1 ja 2 iho on hyvin vaalea ja palaa herkästi. Tyyppiin 1 kuuluvat ovat usein punahiuksisia eivätkä rusketu lainkaan. Tyypin 3 iho ruskettuu hyvin ja palaa joskus, etenkin alkukesästä. Tyyppiin 4 kuuluvilla on ruskeat silmät ja tummanruskea tukka, he palavat harvoin ja ruskettuvat hyvin. Kolmannes suomalaisista kuuluu tyyppeihin 1 tai 2 ja noin puolet tyyppiin 3. Vain joka kymmenes on 4-tyyppiä joka on vallitseva Etelä-Euroopassa.

Ihotyyppiin 5 ja 6 kuuluvat ovat luonnostaan tummaihoisia ja sietävät hyvin aurinkoa. Näillä ihotyypeillä ihosyöpä on harvinainen.

Aurinkoeditorial_IMG_8146
Jos haluaa pelata varman päälle eikä tavoittele päivettynyttä hipiää, voi auringossa tietysti käyttää korkeinta mahdollista suojakerrointa. Korkeakaan suojakerroin ei täysin estä ihon ruskettumista, mutta hidastaa sitä merkittävästi.

Oma aurinkoihotyyppi antaa tietyn suojan UV-säteilyä vastaan, ja mikäli iho ei pala esimerkiksi suojakertoimella 8, ei ole syytä nostaa kerrointa 30:een.

Kohtuullinen oleskelu auringossa omalle ihotyypilleen sopivalla suojavoiteella varustettuna ei ole vaarallista. On hyvä muistaa, että auringolla on myös terveysvaikutuksia, kuten D-vitamiinin muodostus ja suoja tiettyjä syöpiä vastaan. Joten voiteet esiin ja ulos, ja nautitaan auringosta hyvillä mielin!

 

Teksti ja kuvat: Sanni / Karkkipäivä