Suomalainen suunnittelija Ranskan Project Runwayssa

taraprojetfashion

Tara Byakko on 26-vuotias suomalainen muotisuunnittelija ja stylisti, joka sai ainoana ulkomaalaisena kutsun Ranskan ensimmäiseen Projet Fashion -ohjelmaan. Projet Fashion on Ranskan versio suuren suosion saavuttaneesta Project Runwaysta, eli Suomen Muodin huipulle -sarjasta. Indiedaysin toimitus sai tilaisuuden haastatella tätä Alexander McQueenillekin työskennellyttä nuorta lupausta.

Lontoossa asuva Tara yllättyi saadessaan ranskalaisen televisiosarjan tuotannosta sähköpostin, jossa hänet kutsuttiin mukaan Projet Fashion -ohjelmaan. Mukaan valittiin yhteensä yhdeksän suunnittelijaa kilpailemaan 30 000 euron rahapalkinnosta sekä tietysti luomaan arvokkaita suhteita alan huippunimiin.

Ranska ei todellakaan kuulu pikkutekijöihin kun puhutaan muodista. Miltä tuntuu olla mukana maan Projet Fashionissa?

On kunnia olla mukana ohjelmassa! Olen ainoa ulkomaalainen kandidaatti, ja ylpeänä edustan kotimaatani Suomea. Vasta viime viikkojen aikana olen alkanut ymmärtämään kuinka isosta ohjelmasta on kyse – kuvauksien aikana sitä ei vielä aavistanut. TV:ssä esiintyminen saa useat ihmiset näyttelemään kameroiden edessä, mutta itse olen pysynyt omana itsenäni. Tuotanto ihastui vakavasta ranskalaissuunnittelijajoukosta poikkeavaan iloiseen, räväkkään persoonaani. He kutsuivat minua sarjan ”Trashy Punk Diva Princess”:ksi.

dahl1

Pariisissa opiskellut Tara on tottunut muotimaailman stressiin, paineen alla työskentelyyn sekä tiukkoihin aikatauluihin, mutta Projet Fashion vei kaiken astetta pidemmälle.

Mitä koit oppivasi tästä kokemuksesta?

– Kouluni oli erittäin tiukka, perinteinen ja täydellisyyttä vaativa, mutta Projet Fashionissa jouduin haasteen luonteen tai ajanpuutteen takia käyttämään luomuksissani erilaisia niin sanotusti epäpyhiä välineitä ja tekniikoita, joita koulussani tai ammatissani ei koskaan sallittaisi. Kuumaliimapyssyyn tarttuminen sai minut ajattelemaan mitä couture-ompelun opettajani nyt sanoisivat! Toisaalta se myös opetti minua rikkomaan muotisuunnittelun kiveen kaiverrettuja sääntöjä ja avaamaan mieltäni uusille ideoille ja mahdollisuuksille.

Jokaisen haasteen lopussa oman luomuksen catwalkilla näkeminen oli mitä upein tunne, ja tuomariston kehut vaikuttivat minuun kovasti. Kun kuulee alan johtavien ammattilaisten sanovan, että he pitävät luomuksistani, ymmärtävät täysin visioni ja haluavat nähdä minulta lisää, opettaa se uskomaan omiin kykyihinsä.

RP-ESWM-9

Vaikka televisiosarja tekee Tarasta tunnetun myös muotipiirien ulkopuolella, on hän kasvattanut nimeään muodin alalla jo pidemmän aikaa. Taran omaa nimeä kantavan Tara Byakko -brändin vaatteita ja asusteita on näkynyt useissa muotilehdissä, kuten Dazed & Confused ja L’Officiel. Hän on työskennellyt muun muassa Alexander McQueenille, McQ:lle, Viktoria Beckhamille ja Roland Mouretille.

– Alexander McQueenille työskentely oli unelmieni täyttymys. Hänen luomuksensa ovat inspiroineet minua opintojeni alusta asti. Oli upeaa työskennellä mitä lahjakkaimpien suunnittelijoiden, kaavoittajien ja ompelijoiden kanssa. Loimme yhdessä mitä lumoavimpia designeja ja yksityisasiakastilauksia.

Millaista on työskennellä näin nimekkäille brändeille?

– Työskentely muotimaailman koville nimille vaati ensinnäkin omistautumista. Päivät saattavat olla 12 tuntia pitkiä, 7 päivää viikossa. Mutta lopputuloksen näkeminen on aina yhtä palkitsevaa!

914079_10151445081273515_2078206886_o

Tara opiskeli muotisuunnittelua ja couturea Euroopan ensimmäisessä muotisuunnittelukoulussa, ESMOD Parisissa. Toisena opiskeluvuotenaan hänet valittiin vaihto-oppilaaksi ESMOD Tokyoon, jossa hän oppi lisää japanilaisilta muotimestareilta. Muotialan opinnot täydentyivät vielä Conservatoire National des Arts et Métiers -yliopistossa, josta Tara nappasi itselleen kandidaatin tutkinnon, antaen mielenrauhan samalla myös akateemiselle suvulleen.

Miksi päätit muuttaa ulkomaille opiskelemaan?

– Poikkesin tyylilläni ja persoonallani joukosta jo nuorena. Suomi tuntui liian pieneltä, ja halusin luoda urani Euroopan muotimekoissa. En uskonut sopivani Taideteolliseen Korkeakouluun. Tiesin, että jos en lähde nuorena, jäisin Suomeen loppuiäksi. Pariisin koneeseen hyppäsin heti lukion päättötodistuksen saatuani.

Vaikka Taran sukulaiset ovat pitkälti lääkäreitä ja insinöörejä, löytyy perheestä myös syy siihen, miksi tämä ala oli aina hänelle ainoa oikea valinta.

– Äitini on muotisuunnittelija, ja jo pienenä rakastuinkin hänen alaansa. Seurasin häntä kangasmessuille ja muotinäytöksiin, ihailin vierestä kun hän suunnitteli mallistojaan ja yhdessä katsoimme uusimmat muotinäytökset Milanosta ja Pariisista Fashion tv-kanavalta. Hän opetti minut piirtämään, ompelemaan, ennustamaan trendejä ja ennen kaikkea ilmaisemaan itseäni pukeutumisellani ja luomuksillani. Viisivuotiaana järjestin kotonamme muotinäytöksiä, joissa tarhakaverini olivat malleina, esitellen äitini kangasnäytteistä ommeltuja hullutuksia. Mielessäni ei koskaan käynyt mikään muu ala kuin muotisuunnittelu, ja päätinkin seurata äitini jalanjälkiä. Menestykseni on hänen ansiotaan.

913924_10151475009308515_307191040_o

Miten neuvoisit nuoria, suunnittelusta kiinnostuneita suomalaisia?

– Ensimmäinen neuvoni on: Forget the glamour, build a thick skin and get ready for a cold ride! Muotimaailmalla menestymistä voi verrata rock-tähdeksi pyrkimiseen. Ala on kova ja armoton, mutta jos on tarpeeksi motivaatiota, valmis työskentelemään täysillä eikä suostu luovuttamaan, on huipulle pääsy mahdollista. Pitää olla päättäväinen, ottaa riskejä ja uskoa unelmiinsa. Uskon, että elämässä voi saavuttaa mitä tahansa, jos vain sitä jotain haluaa tarpeeksi.

Toinen on: See things other people stopped noticing! Katsele ympärillesi lapsen silmin. Etsi inspiraatiota kaikkialta. Ole utelias. Tutustu taiteisiin, tieteisiin, historiaan ja kulttuureihin. Poikkea muista tyylilläsi ja visiollasi, ja luo jotain uutta ja erilaista asettamatta luovuudellesi rajoja. Ole oma itsesi ja usko itseesi. Välillä on vaikeaa olla pioneeri, mutta yksilöllisyytesi tulee viemään sinut eteenpäin.

Vaikka Tara on asunut ulkomailla jo useita vuosia, on sydän jäänyt Helsinkiin:

– Olen päättänyt palata Suomeen vanhuudenpäivilleni! Ostan Ullanlinnassa sijaitsevan lapsuudenkotini takaisin, ja asetun sinne monien kissojen kanssa muotimaailmalta piiloon.

Projet Fashionin ensimmäinen jakso tulee ranskalaiselta D8-kanavalta 3.3.2015.

Taran löydät myös Facebookista ja Instagramista. Portfolio löytyy täältä.

 

Teksti: Veera Almila
Kuvat: 1. Projet Fashion D8, 2. Thomas Dahl, 3. Richard Powazynski, 4. & 5. Photography Benjamin Von Wong
Designs: Tara Byakko