Näin saat kauniin ihon

id_Kuorinnat_4
Kevät on täällä, ja on aika kuoriutua talvivaatteista. Myös iho ilahtuu kuorinnasta, ja kevät onkin mitä parhainta aikaa suorittaa iholle uudistava detox-kuuri. Kurkkaa alta, miten sinun ihosi tulisi kuoria ja mitkä yhdeksän positiivista vaikutusta sillä on!

Kuorinnasta hyötyy melkeinpä jokaisen iho. Kuorinta on yhtä kuin kuolleiden ihosolujen poistamista ihon pinnalta, jolloin alta paljastuu kuulaampi pinta johon hoitotuotteetkin imeytyvät paremmin, kun tiellä ei ole kuonaa hidastamassa tuotteen matkaa.

Kuivaihoisten kuulee usein välttelevän kuorintaa, mutta tosiasiassa heidänkin kannattaisi kuoria iho ainakin kerran kahdessa viikossa. Kuiva ihosolukerros voi merkittävästi hidastaa voiteiden imeytymistä, ja kuivalla iholla hoitokosmetiikan hyvä imeytyminen on erityisen tärkeää, jotta voiteiden sisältämät lipidit pääsevät paikkaamaan ihon omasta suojamuurista puuttuvia rasvoja.

Rasvoittuvalla iholla säännöllinen kuorinta taas auttaa pitämään ihohuokoset puhtaampina ja ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä. Se myös pitää ihon sävyn kirkkaampana.

Kuorinnat_1
KUORINNAN VAIKUTUKSIA

  • Iho puhdistuu perusteellisesti
  • Komedoja eli mustapäitä muodostuu vähemmän ja olemassa olevat vaalenevat
  • Ihon pinta pehmenee ja juonteet näkyvät vähemmän
  • Ihon väri paranee
  • Rusketuksen sävy paranee
  • Meikki levittyy paremmin
  • Ihon solumuodostus aktivoituu
  • Ihon verenkierto elpyy ja ihohengitys paranee
  • Arvet tasoittuvat ja pigmenttiläiskät vaalenevat

 

ERILAISIA KUORIVIA TUOTTEITA

Rakeelliset kuorinnat

Raekuorinnat ovat perinteisin kuorintojen muoto joita löytyy kaikenlaisilla koostumuksilla. On harva- ja suurirakeista, pieni- ja tiheärakeista, geelimäistä, voidemaista, savipohjaista ja vaahtoavaa. Myös rakeiden materiaali vaihtelee. Se voi olla synteettistä kuten polyetyleeniä tai luonnosta saatua kuten jauhettua siementä tai hedelmien kiveä, luffaa, lesettä, suolaa, sokeria tai mineraalia.

Synteettisten polymeerien etuna on niiden tasainen pyöreä muoto, minkä vuoksi ne ovat hellävaraisempia kuin luonnon aineet.

Rakeettomat kuorinnat

Näitä on yleisimmin kolmenlaisia: entsymaattisia, hydroksihappoihin perustuvia ja saveen pohjautuvia. Entsyymikuorinnoissa vaikuttavina aineina on esimerkiksi hedelmäuutteita kuten papaijaa, joka taitaa olla suosituin. Myös ruoansulatusentsyymejä kuten pepsiiniä ja trypsiiniä käytetään.

Happokuorintoja ovat BHA- ja AHA-happoihin pohjautuvat aineet. BHA-happo eli salisyylihappo on monille tuttu rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon tuotteista. Se on erityisen hyvä epäpuhtaan ihon hoidossa sillä rasvaliukoisena BHA pystyy menemään myös huokosen sisään ja liuottamaan huokosen rasvakertymiä, kuten mustapäitä. AHA-hapot taas ovat tutumpia anti-age-tuotteista, vaikka itse asiassa kummatkin hapot sopivat kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. AHA-hapot ovat vesiliukoisia eli ne eivät pääse hajottamaan rasvaa, mutta ne vaikuttavat BHA:ta tehokkaammin auringon aiheuttamiin ihovaurioihin.

Saveen pohjautuvia kuorintoja on markkinoilla vähemmän, vaikka perinteiset savinaamiotkin voi toki nähdä hyvin hellävaraisina kuorintatuotteina. Saven mukana iholta lähtee myös kuollutta solukkoa.  Muun muassa Clarinsilla on tehokas kitkaukseen perustuva savikuorinta, jossa savea ei irroteta huuhtelemalla vaan kitkaamalla kuivunut pinta käsin. Lopuksi iho huuhdellaan. Hyvä vaihtoehto herkkäihoiselle, jos ei halua käyttää hydroksihappokuorintaa.

Kuorinnat_5
MIKÄ KUORINTA MILLE IHOTYYPILLE?

Yleisohje: kannattaa aina suosia mahdollisimman hellävaraisia kuorintoja. Jos tuote tuntuu iholla raapivalta, ihoa kuumottaa tai se punoittaa kuorinnan jälkeen, vaihda toiseen tuotteeseen jossa on eri raekoko tai raelaatu tai vaihtoehtoisesti täysin rakeettomaan. Eri ihot kestävät kuorintoja eri lailla. Paksumpi iho (kuten esimerkiksi miehen iho) kestää yleisimmin tujumpaa kuorintaa kuin ohut ja herkkä iho.

Normaali-ihoinen voi valita minkä tahansa kuorinnan.

Ikääntyneelle, herkälle ja kuivalle iholle suositellaan rakeettomia kuorintoja.

Epäpuhtauksiin ja mustapäihin taipuvainen seka- ja rasvoittuva iho hyötyy BHA-happoa sisältävästä kuorinnasta. Tehokkaimman tuloksen saa käyttämällä vaihdellen sekä rakeellista että BHA-kuorintaa.

Kuorinnat_3
KUINKA USEIN?

Riippuu ihotyypin lisäksi myös tuotteen tyypistä.

Markkinoilla on nykyään paljon niin sanottuja kuorivia puhdistusaineita, eli vaahtoavaan pohjaan on lisätty rakeita. Valmistajat suosittavat käyttämään näitä aineita  päivittäin niin kuin normaaliakin puhdistusainetta. On yksilöllistä miten iho reagoi päivittäiseen kuorintaan. Monet ihonhoidon asiantuntijat pitävät ihon altistusta mekaaniselle kuorinnalle joka päivä liian rankkana, vaikka rakeet olisivat pienempiä ja vaikutus mieto. Paksu, rasvoittuva iho sietää todennäköisesti kuorivaa puhdistustuotetta päivittäin, mutta normaalilla ja kuivalla iholla mekaanista kuorintaa voi olla hyvä välttää päivittäisellä tasolla.

Yleinen suositus:

Normaali iho – kuorinta kerran viikossa tai kahdessa

Kuiva iho – kuorinta kerran tai kaksi kertaa kuussa

Seka- ja rasvoittuva iho – kerran tai kaksi kertaa viikossa

AHA- ja BHA-happopitoisia tuotteita voi käyttää päivittäin riippuen hapon pitoisuudesta. Esimerkiksi Cliniquen Clarifying Lotion -kasvovesissä on BHA-happoa ja niitä voi käyttää päivittäin. Lue tuotteesta käyttösuositus.

Kuorintaa ei suositella ihottumaiselle, infektoituneelle tai hyvin aralle iholle.

 

Teksti ja kuvat: Sanni / Karkkipäivä